Kedah2U.com

Wednesday, September 13, 2006

Usus Kotor Adalah Punca Penyakit

Balik ke Kedah2U.com

Bagaimana Toksin Dalam Perut Anda Dikumpulkan
Cara kehidupan zaman moden sekarang secara perlahan-lahan meracun kehidupan anda akibat daripada udara, air dan makanan yang dicemari dengan pelbagai toksin. Makanan yang diambil oleh anda setiap hari mengandungi protein dan lemak haiwan yang tinggi. Ditambah pula dengan cara hidup yang kurang bersenam telah mengakibatkan bahan buangan bertoksin terkumpul di dalam usus dan terjadinya sembelit dan psoriasis (longgokan najis-najis lama). Psoriasis adalah sejenis toksin yang boleh menjejaskan kesihatan badan. Ia merupakan mendapan degil yang telah bertahun-tahun menghuni perut anda dan amat sukar dihapuskan. Ia juga menyukarkan makanan yang anda makan dicernakan dengan sempurna. Jika anda mempunyai masalah berat badan, maka salah satu sebab utamanya adalah psoriasis yang memenuhi usus anda.

Apa Kaitan Sembelit Dan Psoriasis ?
Mengikut kajian usus yang dilakukan oleh pakar, walaupun anda membuang air besar secara normal setiap hari, tetapi terdapat 6-10 paun najis tertinggal dan mendap di dalam usus anda. Ia memenuhi dan mengeras di dinding usus anda dari hari ke hari. Adakah anda berfikir “Saya tidak sembelit kerana saya membuang air besar setiap hari dan oleh itu saya tidak perlu membersihkan usus”, sebenarnya anda silap. Walaupun anda membuang air besar setiap hari, anda tidak sedar bahawa anda mungkin mempunyai masalah usus. Daripada kajian Dr. Bernard Jensen, 98% penduduk dunia mempunyai usus besar yang dipenuhi dengan najis lama dan bahan kumuh yang mengeras. Ia hanya membenarkan najis baru yang lembik dan kecil untuk melalui saluran usus yang sempit. Akibatnya kebanyakan dari kita mempunyai masalah sembelit dan psoriasis.

Adakah Psoriasis Merbahaya ?
Sembelit merupakan masalah yang disebabkan kesukaran untuk membuang air besar dan psoriasis adalah bahan toksin yang terlekat di usus akibat daripada perkumuhan yang tidak sempurna. Bahan toksin ini akan diserap oleh mucus usus dan boleh mengakibatkan pelbagai masalah kesihatan seperti kanser kolon, tekanan darah tinggi, masalah kesihatan jantung, hati, buah pinggang, kencing manis dan sebagainya. Bukan itu sahaja, ia juga boleh membawa masalah seperti kulit yang berkedut, jerawat dan sakit ketika dating haid.

Usus Bermasalah Mengundang Pelbagai Penyakit
Usus adalah bahagian badan yang bertanggungjawab untuk menyerap khasiat daripada makanan dan memproseskan bakinya untuk membentuk bahan buangan untuk dibasmi atau dibuangkan. Usus manusia terdiri daripada usus besar dan usus kecil. Kesihatan badan barkait rapat dengan kebersihan kedua dua usus besar dan usus kecil ini.

Bagaimana Usus Bertoksin Menyebabkan Penyakit ?
Semasa proses penghadaman, sebahagian besar makanan yang kita makan akan membentuk bahan bendalir dalam saluran usus. Walaupun kebanyakan bahan ini akan dikeluarkan daripada badan melalui proses pembuangan yang normal, tetapi masih ada sebahagian daripadanya yang melekat di atas dinding usus yang kemudiannya menjadi plag. Plag bendalir ini bukan sahaja menyekat proses pembuangan yang betul dan mencegah penyerapan khasiat yang sewajarnya, tetapi ia juga merupakan tempat pembiakan parasit dan patogen yang boleh mencemarkan darah dan limpa serta meracunkan sistem keseluruhan. Keadaan ini dikenali sebagai usus toksin.
Jika badan terpaksa mengeluarkan toksin buangan yang berlebihan untuk sepanjang masa, maka tidak hairanlah kadang-kala ia akan terjejas keberkesanannya dan membenarkan penyakit berjangkit. Usus toksin adalah faktor utama di mana makanan yang dimakan tidak ditolenransi dan membawa masalah kesihatan. Jika organ utama yang bertanggungjawab mengeluarkan bahan buangan toksin gagal berfungsi, maka badan kita akan mendapat penyakit dengan mudah. Apabila badan kita tidak mengeluarkan bahan buangan, toksin-toksin akan berkumpul di dalam usus dan mengakibatkan auto-intosifikasi ataupun penghasilan toksin sendiri. Ini juga akan menyebabkan saluran darah yang melapisi dinding usus menyerap toksin-toksin ini ke dalam aliran darah dan akhirnya mencemarkan semua organ badan.
Sebahagian tanda-tanda yang nyata gejala toksin-toksin ini adalah : cirit birit, masalah sembelit, keletihan, sakit kepala, mata menjadi kusam, kulit yang bermasalah, berbintik, sakit otot, masalah saraf, badan dan nafas berbau serta kelihatan murung. Masalah Usus Dan Sembelit Salah satu masalah usus yang dihadapi kebanyakan orang adalah sembelit. Sembelit bermaksud masa yang lama diambil untuk melakukan proses pembuangan toksin. Jika masa pengangkutan ini berpanjangan, lebih lamalah toksin akan tertinggal di dalam usus dan ini akan membenarkan bahan-bahan toksin tersebut menjadi busuk, menapai dan kemungkinan diserap semula ke dalam badan. Lebih lama badan anda terdedah kepada bahan rosak dan toksin ini, lebih besar risiko pembentukan penyakit. Mukus yang lekit dan licin berlumut terbentuk diatas dinding dalam usus dan menjadi tempat untuk pembiakan bakteria, cacing dan parasit. Parasit ini akan menyerap khasiat yang diperlukan oleh badan dan menjejaskan kesihatan sistem badan.

Racun Yang Anda Perolehi Dalam Kehidupan Seharian
Bagaimanapun, ia adalah hampir mustahil untuk kita mengelakkan diri daripada toksin-toksin ini kerana mereka berada di mana-mana sahaja dan sudah sebati dengan kehidupan kita seharian.
Makanan
Dalam makanan kita racun rumpai dan racun serangga dalam buah-buahan dan sayuran ,bahan kimia dan logam berat dalam ikan dari sungai dan laut yang sangat tercemar, antibiotik dan hormon dalam ayam, itik dan daging.
Minuman
Dalam air minuman kita klorin, logam berat, bahan kimia , bacteria dan parasit dari sumber air yang tercemar dan paip air yang lama.
Pernafasan
Dalam udara yang kita sedut bahan kimia dan asap berkabut dari kilang-kilang, asap kenderaan, asap rokok , serta asap dari pembakaran terbuka dan hutan terbakar dari negara-negara jiran.
Penghadaman Tidak Sempurna
Dari proses-proses badan sisa metabolik dan pereputan daripada makanan yang tidak dapat di hadamkan.

Kesan Pengumpulan Toksin/Kotoran Dalam Perut
- Sering keletihan, daya tumpuan dan daya ingatan yang lemah
- Sembelit atau cirit-birit yang kerap
- Masalah-masalah kulit-jerawat, akne, ekzema, psoriasis, kulit yang pudar dan tidak bermaya.
- Kuku dan rambut yang rapuh
- Badan dan nafas berbau
- Sering sakit kepala
- Sakit leher , bahu , sendi dan otot
- Peredaran darah yang lemah – tangan atau kaki sejuk
- Imsomnia –masalah tidur
- Meradang dan kemurungan
- Kitaran haid yang tidak teratur dan masalah-masalah putus haid
- Berat badan dan pembendungan air dalam badan
- Masalah penghadaman , kesenakan dan rasa loya yang kerap
- Alergi dan pengidaman makanan
- Peningkatan tekanan darah
- Kurang tenaga syahwat.

Tahukah Anda ?
- 90% daripada penyakit adalah berpunca daripada usus yang kotor
[KOLEJ PERUBATAN ENGLAND]
- 500,000 kematian berlaku setiap tahun disebabkan oleh kanser kolon
[THE STAR, 13 MEI 2004]
- 5 juta rakyat Malaysia menghadapi masalah perut spt kebuncitan, sakit perut, kekembungan, sembelit, buasir dll.

Kesimpulannya : Usus Kotor Adalah Punca Pelbagai Penyakit !!!BIO GREEN ~ Produk Cuci Usus Paling Berkesan


Apa Itu Penyahtoksifikasi (cuci usus) ?
Penyahtoksifikasi adalah proses pembersihan, peneutralan dan penyingkiran toksin daripada badan, dan pembersihan mukus yang berlebihan dan sesak. Kebanyakkan toksin berasal daripada makanan kita, barangan kimia yang digunapakai dan juga dari pendedahan kepada alam persekitaran. Lemak yang dioksida, kolesterol, radikal bebas dan molekul-molekul pencemar bertindak sebagai toksin di dalam badan kita. Penghadaman yang tidak sempurna, usus yang bertindak lambat dan disfungsi, fungsi hati yang lemah dan proses pembuangan melalui ginjal, saluran pernafasan serta kulit yang lemah akan menambahkan toksin. Penyahtoksifikasi melibatkan penukaran diet dan cara hidup yang boleh mengurangkan pengambilan dan memperbaiki pembuangan toksin.

Kelebihan Pembersihan Usus
Pembersihan usus adalah proses penyahtoksifikasi badan yang utama. Ia adalah jalan pemulihan yang penting. Pembersihan usus yang sempurna adalah penting dan merupakan cara utama untuk mengembalikan badan kita ke tahap yang seimbang, kesihatan yang bertambah baik dan menambahkan tenaga. Justeru itu, ia juga membolehkan sistem badan yang lain untuk dibersihkan. Apabila anda membersihkan usus anda dan mengimbangkan semula bakteria yang baik dan buruk mempunyai penghasilan enzim yang mencukupi, serta makanan yang dimakan dan penghasilan vitamin dalaman adalah betul, makanan yang tidak ditoleransi akan diperbaiki atau hilang.

Apa Kata Pakar ?
Dr. Bernard Jensen, Pd.D telah menekankan kepentingan usus yang sihat. Menurut beliau, "Setiap tisu dibekalkan dengan darah yang dibekalkan dari sistem usus. Apabila usus kita kotor, darah juga akan kotor. Oleh itu sistem usus mesti dipulihkan sebelum pemulihan bahagian badan yang lain boleh dilakukan.

Menyahtoksik (cuci usus) Adalah Rahsia Untuk Kekal Muda Dan Sihat
Para penyelidik dan pakar-pakar penjagaan kesihatan bercaya bahawa sisa makanan dan toksin yang terkumpul di dalam badan adalah penyebab utama bagi penyakit dan penuaan pramasa. Penyahtoksinkan secara kerap untuk menyingkirkan bahan buangan dan toksin yang berbahaya ini membantu meningkatkan kesihatan dan kecergasan. Kebanyakan program menyahtoksik melibatkan program berpuasa, pengawalan diet dan rawatan lain yang menyusahkan. Kini, terdapat satu program menyahtoksik yang lebih mudah dan praktikal, malah juga berkesan untuk membantu anda kekal muda dan sihat. Inilah tugas yang boleh diharapkan kepada BioGreen

Kesan-Kesan Yang Anda Perolehi Dengan Penggunaan BioGreen
- Kesihatan keseluruhan yang lebih baik ~ lebih bertenaga dan cergas
- Daya ketahanan badan yang lebih kuat ~ sukar dijangkiti penyakit
- Fungsi penghadaman yang lebih baik ~ kurang angin dan senak
- Pembuangan air besar yang memuaskan dan selesa
- Daya ingatan dan daya tumpuan yang lebih baik
- Ketiadaan sakit-sakit dan sengal-sengal badan.
- Kulit yang lebih cerah, cantik dan sihat
- Badan yang lebih langsing

Balik ke Kedah2U.com